16 Greenways, Abbots Langley

← View all

This project is a new dwelling in Abbots Langley. The house is set over three storeys and extends up into loft space. Its plan is organised around a central staircase which becomes a key feature of timber joinery. Large voids either side of the stairs bring light into the depth of the plan. Large amounts of glazing connect internal spaces to the external courtyard and garden and doors open up to the south facing front garden to respond to the orientation.

 The main body of the house is predominantly brick with deep window reveals. Large glazed doors and timber cladding and shutters wrap around the ground floor which is set back creating an overhang above. The kitchen and garage are one storey volumes which extend out into the garden with green roofs. The roof of the garage is extended over the entrance to create a large feature timber porch.